LJ MB SB

UTRIP SREDNJEVEŠKIH TRGOV

ENODNEVNI IZLET

Obisk znane prireditve 4. SREDNJEVEŠKI DAN v LEMBERGU in ogled nekaterih nekdaj izjemno pomembnih trgov na Štajerskem (Makole, Studenice, Slov. Bistrica ...).

UTRIP SREDNJEVEŠKIH TRGOV in 4. srednjeveški dan v Lembergu

Enodnevni izlet po štajerskih srednjeveških trgih. Spoznali bomo nekaj nekdaj izjemno pomembnih trgov, od katerih eden je v naslednjih stoletjih prerasel v večje mesto, drugi pa se niso razvijali in so danes le manjša naselja. Slišali bomo njihovo zgodovino, ki je tesno povezana z najvidnejšimi plemiškimi rodbinami na Slovenskem, ogledali si bomo najznačilnejše trške stavbe, spoznali vsakodnevna opravila tržanov ter prisluhnili zgodbam in legendam.   

25. september 2021 | 1 dan | avtobus | šifra: ST1481

V jutranjih urah zbor v Slovenski Bistrici, od koder se bomo z avtobusom odpeljali do MAKOL, kjer si boste ogledali trg s cerkvijo sv. Andreja in se po želji po stopnicah povzpeli do cerkvice sv. Lenarta nad trgom, od koder je lep pogled na kraj in okolico. Prisluhnili boste zgodbi o Tahiju, nekdanjemu lastnikom bližnjega gradu, čigar grozodejstva so bila eden glavnih vzrokov za veliki kmečki upor leta 1573. Nato se bomo podali na drugi breg Dravinje in obiskali znameniti baročni dvorec ŠTATENBERG, ki dominira na manjši vzpetini v istoimenskem zaselku. Sprehodili se boste skozi imenitne sobane ter si ogledali baročne poslikave in štukature, nastale za časa prvih lastnikov grofov Attems. Sledi vožnja do STUDENIC, ki ležijo pod strmim severnim pobočjem gore Boč. Sprehod po nekdaj zelo uspešnem srednjeveškem trgu, katerega razvoj je bil tesno povezan s samostanom dominikank in ogled samostanskega kompleksa s cerkvijo sv. Treh Kraljev, v kateri se ob drugi pomembni opremi nahajajo edinstvene korne klopi v Sloveniji. S Studenicami so povezane številne legende, zlasti zanimiva je tista o čudežni vodi, ki jo bomo ob Toplem potoku tudi slišali. Povzpeli se boste na ruševine gradu, od koder boste lahko občudovali trg s samostanom in cerkev sv. Lucije na drugem bregu Dravinje, po želji pa se bomo podali na krajši sprehod po naravoslovni učni poti, ki poteka okrog samostanskega kompleksa. Iz Studenic sledi vožnja do trga LEMBERG. Ker se bo v Lembergu odvijala atraktivna prireditev 4. SREDNJEVEŠKI DAN, boste lahko dodobra začutili utrip življenja v srednjem veku. Videli boste srednjeveški ples in slišali srednjeveško glasbo. Dogajanje bodo popestrili vitezi, obrtniki in rokodelci, manjkala pa ne bo niti grajska gospoda. Ogledali si boste tudi prikaz sojenja nekoč, nato pa si pod lipami privoščili kosilo na žlico. V Lembergu bo na voljo nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje in sprehod po tržnici. Sledi ogled rotovža, v katerem je urejen muzej, ogled cerkve sv. Miklavža na trgu in ogled edinega ostanka nekdaj mogočnega gradu nad trgom – grajske kapele, zdaj cerkvice, posvečene sv. Pankraciju. Nato vožnja preko Zgornjih Poljčan, kjer nad trgom dominira v osnovi še romanska cerkev sv. Križa do SLOVENSKE BISTRICE. Slovenska Bistrica je edini od obiskanih srednjeveških trgov, ki se je razvil v mesto. Obiskali boste Gradišče – majhen trg, ki predstavlja zametke mesta, se sprehodili ob delu mestnega obzidja ter videli nekdanji obrambni stolp. V poznih popoldanskih urah zaključek programa in vrnitev proti domu.

 

CENA: 39 EUR

Plačilo je možno tudi z novim turističnim bonom (BON21)!

                              

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom po programu, jutranji rogliček, kosilo na žlico (kisla juha ali zelenjavna enolončnica), vsi ogledi po programu, strokovno vodenje, nezgodno zavarovanje potnikov in celotno organizacijo.

Vključene vstopnine: za vse notranje oglede po programu.

 

MOŽNO DOPLAČILO:
- za povratni prevoz iz Ljubljane ali Murske Sobote do Slov. Bistrice = 30 EUR/osebo,
- za povratni prevoz iz Celja ali Maribora do Slov. Bistrice = 20 EUR/osebo.

MOŽEN POPUST:
- za otroke do 15 let starosti skupaj z najmanj enim odraslim = 20% popusta.

Program bo izveden ob udeležbi najmanj 15 potnikih

OPOMBE:
- Prevoz lahko po dogovoru (in proti doplačilu) organiziramo tudi iz drugih krajev Slovenije.
- Vsi prijavljeni bodo najkasneje 3 dni pred odhodom prejeli vse potrebne informacije o izvedbi izleta, vključno s podatki o zbirnem mestu in uro pričetka izleta.


Vodenje bo predvidoma izvedla umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (v primeru njene zasedenosti drug kompetenten vodnik).


Celoten program bo času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli podrobnejša navodila oz. priporočila v zvezi s tem. 

Foto iz Lemberga: Zavod TŠM


Splošni pogoji TA SAJKO so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih.

Program je bil pripravljen v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

 

            

  • strokovni ogledi

Potrebujete pomoč?

02 80 51 800 Pon - Pet 9:00 - 17:00

Prijava