LJ MB SB

SAUDSKA ARABIJA

13-DNEVNO POTOVANJE

Edinstveno potovanje v izjemno zanimivo deželo, ki je bila do nedavnega zaprta za tuje obiskovalce in je še precejšnja turistična neznanka. Bodite med prvimi, ki boste odpotovali v Saudsko Arabijo.

27. oktober 2022 | 13 dni | letalo | šifra: SA1519

Kraljevina Saudska Arabija, je bila še do nedavnega skoraj nedostopna za nemuslimane in obiskovalce iz »zahoda«. Dežela, ki jo lahko nedvomno štejemo za zibelko muslimanske vere in kulture, se sedaj počasi odpira turistom. Obiskovalcem se ponuja izjemen kontrast: od ene največjih puščav na svetu z beduinskimi vasmi, do velemest s futuristično arhitekturo, od gorske pokrajine do puščavskih ravnic, od največje oaze na svetu do lepih plaž in najboljših možnosti za potapljanje. Med najpomembnejše kulturne zaklade pa vsekakor sodi nabatejsko mesto Madain Saleh.

1. dan: Zbor potnikov na letališču Brnik v Ljubljani ob 17.30. Polet letala družbe Turkish Airlines ob 19.55 in pristanek v Istanbulu ob 23.20. Tam prestop na drugo letalo.
2.
dan: Nadaljevalni polet ob 01.30 proti Saudski Arabiji. Pristanek na letališču kralja Fahada v Dammamu ob 05.20 zjutraj po lokalnem času. Vožnja v bližnji DAMMAM, milijonsko mesto ob Perzijskem zalivu, ki je pomembno središče naftne industrije. Osvežitveni postanek ob obalni promenadi (Dammam Corniche) s pogledom na otoček Murjan, vožnja skozi park kralja Fahada in postanek pri sodobnem Centru za svetovno kulturo (Ihtra). Sledi vožnja proti jugu in opoldanski prihod v največjo saudsko oazo AL AHSA na območju katere leži tudi mesto AL HOFUF. Oaza je znana kot ena največjih proizvajalk datljev, z delom mesta je vpisano tudi na seznam Unesca. Panoramska vožnja skozi oazo, postanek pri Ibrahimovi palači (iz 16. stoletja) in obisk Knežje šole. Nastanitev v hotelu in nekaj časa za počitek. V kasnejših popoldanskih urah pa še vzpon na goro Qarah, znano razgledno točko od koder se vidi na mesto in celotno oazo, pa tudi naravno znamenitost, kjer so skozi čas v gori nastale jame in druge zanimive oblike. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
3.
dan: Po zajtrku nadaljevanje ogledov v mestu. Obisk zanimivega bazarja Alqaisaria, nato obisk mošeje Jawatha, ene najstarejših mošej iz 7. stoletja. Še nekaj prostega v mestnem jedru v času kosila. Sledi popoldanska vožnja do prestolnice Saudske Arabije. Večerni prihod v RIAD, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
4. dan: Zajtrk, nato celodnevni ogled večmiljonske prestolnice, kjer se prepletata staro in novo. Tradicionalna arhitektura se meša z modernimi zgradbami 21. stoletja. Krajša panoramska vožnja mimo zanimivejših delov mesta, nato vožnja v središče starega jedra za ogled trdnjave Masmak. Sledi postanek na bazarju Al Zal in možnost ugodnih nakupov. Čas za kosilo. V popoldanskem času zunanji ogled palače Murabba, ki jo je dal zgraditi ustanovitelj sodobne Saudove Arabije, nato obisk Narodnega muzeja v katerem bomo spoznali zgodovino te zanimive dežele. Za konec še vzpon na Kraljevski stolp, najvišjo zgradbo v Riadu od koder se nudi razgled nad celotnim mestom. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
5. dan: Po zajtrku odhod iz Riada proti severuzahodu do zgodovinskega kraja USHAIQER. Mesto je oaza, kjer so se pred davnimi stoletji naselili beduini, bilo je tudi pomembno postajališče romarjev na poti v Meko. V labirintu uličic najbolj izstopajo hiše zgrajene iz na soncu posušenega blata. Pomembni so primeri arhitekture Najdi z značilnimi trikotnimi okni in strehami ter bogato izrezljanimi lesenimi vrati. Ogled in čas za kosilo. Popoldansko nadaljevanje poti v provinco Qassim proti mestu BURAYDAH, ki je znano kot center pridelave žit in sadja. V kraju UNYZAH postanek na tržnici datljev in obisk tržnice Al Musawkaf, ki jo odlikuje tradicionalna arhitektura. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
6. dan: Zajtrk. Najprej obisk kamelje tržnice v Buraydahu, ki velja za največjo na svetu in kjer zraven kamel prodajajo tudi druge domače živali. Sledi vožnja v FAYD, za obisk arheološkega najdišča, kjer je nekoč stalo pomembno mesto na romarski poti iz Bagdada v Meko. Ogled ostankov najdišča z utrdbo. Naslednji postanek bo v TABAHU za ogled naravne znamenitosti – vulkanskega kraterja. Popoldanski prihod v mesto HAIL, ki mu pravijo tudi “prestolnica puščave” in kjer je nekoč živel arabski pesnik Hatim Al Tai znan po zgodbah “Arabske noči”. Ogled trdnjave A’arif od koder se ponuja razgled nad mesto in trdnjave Quishlah. Še obisk lokalne tržnice, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
7. dan: Po zajtrku vožnja severozahodno v JUBBAH. Postanek za ogled znamenitih rezbarij (Unesco). Nekateri v kamen vklesani motivi so verjetno stari že 10.000 let. Nadaljevanje poti proti zahodu in kasnejši popoldanski prihod v mesto AL ULA, ki se nahaja v rodovitni dolini Wadi Al Qura. Zaradi izjemnih naravnih lepot in bogate zgodovine je obisk Al Ule gotovo eden izmed vrhuncev potovanja. Nastanitev v resortu, večerja in nočitev.
8. dan: Zajtrk. Vožnja v MADAIN SALEH, ki ga mnogi primerjajo s svetovno znano Petro v Jordaniji (stari Grki so kraj imenovali Hegra). Zaradi edinstvenih 131 grobnic iz nabatejskih časov je kraj razglašen kot del svetovne kulturne dediščine (Unesco). Ogled najlepših delov najdišča. Vključeno kosilo na poti. V nadaljevanju ogled več drugih znamenitosti na tem območju: v kanjonu Ikmah ogled največje “knjižnice” na prostem, obisk oaze Dedan s kipi levov in grobnicami, ogled Slonove skale ... Vrnitev v hotel. Po želji še večerno opazovanje zvezd v puščavi. Nočitev.
9. dan: Po zajtrku odhod iz Al Ule in vožnja proti jugovzhodu. Prihod v MEDINO, ki ga imenujejo tudi “mesto razsvetljenja”, v opoldanskem času ter nastanitev v hotelu in čas za kosilo. Popoldanski ogled nekaterih znamenitosti drugega najbolj znanega romarskega mesta za muslimane (nemuslimanom je sedaj obisk mesta dovoljen, ni pa možen dostop do “prerokove” mošeje Al Masjid Al Nabawi). Obisk muzeja Dal al Medina, s prikazom zgodovine mesta. Večerja in nočitev.
10. dan: Zajtrk. Transfer na železniško postajo in dopoldanska vožnja s hitrim vlakom v DŽIDO (Jeddah), drugo največje mesto v Saudski Arabiji, ki leži ob Rdečem morju in je eno glavnih turističnih stičišč v državi. Po prihodu vlaka v mesto sledi transfer do hotela, nastanitev in prosto popoldne. Proti večeru sprehod po čudoviti obalni promenadi (Jeddah Corniche), v bližini tudi zunanji ogled plavajoče mošeje Al Rahma, nato vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
11. dan: Po zajtrku celodnevni izlet z avtobusom v TAIF, ki mu pravijo tudi “mesto vrtnic” in je zaradi ugodne klime tudi neuradna poletna prestolnica Saudske Arabija. Mesto leži na atraktivni legi na pobočjih gorovja Hejaz na nadmorski višini 1.879 m. Najprej ogled proizvodnje vrtnic in sprehod skozi nasad jagod. Čas za kosilo. Popoldanska vožnja z vzpenjačo iz gore Al Hada do lokalne tržnice. Sledi ogled palače Shubra, ki so jo kralji nekdaj uporabljali za poletno rezidenco. Še obisk muzeja Al Shareef s prikazom tradicionalnega načina življenja v mestu. Povratek z avtobusom v Džido v hotel, večerja in nočitev.
12. dan: Zajtrk. Sledi vožnja do zgodovinskega jedra Džide (pod zaščito Unesca). Sprehod med tradicionalnimi iz koral in lesenih tramov grajenimi hišami, katerih fasade so okrašene z arabskimi vzorci. Obisk hiše družine Nasif, bogate družine iz sredine 19. stoletja in postanek na tržnici Al Alawi. Nekaj prostega časa v mestnem jedru za kosilo in zadnje nakupe. V popoldanskih urah še obisk muzeja Tayebat za vpogled v 2.500 let staro zgodovino mesta, nato vožnja do fontane kralja Fahda, ki velja za najvišjo na svetu. Zaključek potovanja s pozno večerjo v restavraciji, nato pa pozen večerni transfer na letališče v Džidi.
13. dan: Polet s Turkish Airlines ob 02.20 proti Istanbulu, kjer bo pristanek ob 06.30 zjutraj. Takojšen prestop na drugo letalo in ob 08.30 še polet proti Ljubljani, kjer bo pristanek ob 08.45 po lokalnem času. Zaključek potovanja.

CENA:  3.790 EUR pri najmanj 25 potnikih
               3.990 EUR pri najmanj 20 potnikih
               4.290 EUR pri najmanj 15 potnikih

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Istanbul-Dammam in Džida(Jeddah)-Istanbul-Ljubljana, vse letališke takse, 10 x polpenzion v hotelih turistične kategorije v sobah 1/2 TWC (hoteli primerljivi z našimi 3*** in 4****) in ena dodatna večerja zadnji dan, vse oglede po programu, vse prevoze s turističnim avtobusom v Saudski Arabiji po programu, vožnjo z vlakom na relaciji Medina-Džida, lokalnega vodnika, slovensko vodenje in celotno organizacijo. 
Vključene vse vstopnine po programu.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov pridobitve elektronske vize (cca 120 EUR) in pričakovanih napitnin na poti (cca 80 USD),

MNA DOPLAČILA: - za enoposteljno sobo 1/1 = 650 EUR,
                                   - za transfer iz Maribora do letališča Ljubljana = 39 EUR/osebo povratno.

OPOMBE:
- ob prijavi je treba oddati kopijo potnega lista, ki mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva zaključka potovanja.

- v času objave programa vsi letalski poleti še niso bili potrjeni, zato je možna sprememba odhodnega letališča, zamik datuma za kak dan oz. manjša prerazporeditev ogledov, kar pa ne bo vplivalo na vsebino programa.
- ker se Saudska Arabija šele razvija in kot turistična destinacija, postavlja na noge in funkcionalnost ter odpiralni časi vseh znamenitosti še niso stalnica, se lahko program tudi še prerazporedi in spremeni, če bi nam to nalagale okoliščine. V primeru, da bi kakšne stvari ne mogli videti, jo bomo nadomestili z ustrezno alternativo.
- vključeni so zajtrki v hotelih + še en obrok dnevno. Pridržujemo si pravico, da namesto večerje kdaj vključimo kosilo ali obratno.

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.

Splošni pogoji potovanja so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih!
Veljajo splošni pogoji TA Sajko in pogoji letalskega prevoznika!

  • odlično vodenje
  • vključene vstopnine
  • bogat program
  • krožno potovanje
  • antične civilizacije
  • naravne lepote
  • UNESCO
Določite termin
Število oseb

1/2 TWC

TRAJANJE: 13 dni (12 nočitev)

PREVOZ: lastni prevoz

27. okt. 2022 - 8. nov. 2022

OSEBE: 1 x

OTROCI: 0 x

STORITEV: POTOVANJE

Price: 3790 Discount: 0 Surcharge: 650 Promotion: 0
SKUPNA CENA: 4.440,00 €

Potrebujete pomoč?

02 80 51 800 Pon - Pet 9:00 - 17:00

Prijava